Prelum e-learning In samenwerking met Prelum

Innovatieve nascholing en kennisproducten

« Toon alle modules

COPD

Ontwikkeld door KNGF en VvOCM, 2020

Nascholingspunten: 3

Te maken tot: 2024-12-19

(Vakinhoudelijk – Algemeen Fysiotherapeut, Register HVL en Aantekeningenregister Long)

COPD wordt gekenmerkt door een chronische luchtstroombeperking en aanhoudende luchtwegklachten. Door kortademigheid en vermoeidheid kan de dagelijkse fysieke activiteit afnemen, waardoor de fysieke capaciteit vermindert en symptomen verergeren. Patiënten raken in een neerwaartse spiraal van fysiek deconditioneren. Om deze spiraal te doorbreken of te vertragen richten de diagnostiek en therapie zich op drie aangrijpingspunten: ‘fysieke capaciteit’, ‘fysieke activiteit’ en het ‘adembewegingsapparaat’.
Met behulp van zes patiëntprofielen kun je de passende behandeling kiezen. De indeling in deze zes profielen is gebaseerd op de ziektestabiliteit (longgerelateerde ziekenhuisopname), symptoomlast, fysieke activiteit en fysieke capaciteit. De behandeling passend bij deze profielen varieert tussen:

  • geen (of zeer beperkte) therapie (profiel 1 en 2);
  • therapie in de eerste lijn gericht op: fysieke activiteit (profiel 3), fysieke capaciteit (profiel 4) of beide (profiel 5);
  • interdisciplinaire longrevalidatie (profiel 6).

Therapie is primair gericht op fysieke capaciteit of fysieke activiteit. Daarnaast kun je zo nodig interventies voor het adembewegingsapparaat aanbieden ter ondersteuning van de fysieke capaciteit en fysieke activiteit.

Bestel deze richtlijn en ga direct aan de slag met de e-learning

Prijs voor KNGF leden Compleet: € 17,50
Prijs zonder korting (standaard): € 35,00
Bestellen

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe e-learningmodules en ander nieuws rondom de e-learning van KNGF?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief